Man skal kigge godt efter, lytte opmærksomt og være meget fokuseret når man ønsker at finde synlige tegn på jødisk tilstedeværelse ved en vandretur i det indre København.
Uden at være godt bekendt med jødiske artefakter, ritualer og traditioner er det stor udstrækning umuligt at udpege tegn på denne religions tilstedeværelse i det københavnske bybillede.
Der er naturligvis synagogen, og den er ikke til at overse.
Til gengæld er internettet en legeplads for udbredelsen af viden - og viden om regler, ritualer, love og anbefalinger indenfor jødedommen.
Via hjemmesiden http://www.chabad.dk/ har jeg fundet et par informative link til blandt andet ugentlige Toralektioner og til hvordan man behandler den lille portion hellige dej man tager fra når man laver brød.
På hjemmesiden kan man også som jødisk turist i Danmark finde nyttig information. bl.a. om hvordan man skaffer kosher mad i et sekulært samfund som jo stort set spiser alt i alle tænkelige tilberedningsafskygninger.
Nyheder er der også link til via jewish.tv, samt online lektioner og foredrag i historie eller om hvordan man lever et korrekt jødisk liv.
Ønsker man at leve korrekt som jøde, og har man ikke lige sin rabbiner (den jødiske præst) indenfor rækkevidde, eller ønsker man at studere jødisk liv historisk eller nutidigt er internettet en ideel platform for dette studie. Der er et utal af muligheder for erhvervelse af viden - det er bare at starte søgningen.
Nedenfor har jeg listet et par link som kan være gode at blive klog af.
http://www.chabad.org/1924092 Do-It-Yourself Taking Challah
http://www.chabadenmark.com/1336321 Torah in ten minutes
http://www.chabadenmark.com/2032149 Svar på hvorfor "Jacob left home"
Mosaisk Trossamfund (det jødiske samfund i Danmark) har også deres egen hjemmeside www.mosaiske.dk hvor det er muligt at finde oplysning og information om alskens jødiske aktiviteter primært i Danmark.
Mosaisk Trossamfund har en del aktiviteter og så sent som i fredags var de medarrangør af den årlige fakkelmanifestation til minde om de jøder som blev forfulgt / likvideret ved Krystalnatten den 9. november 1938 i Tyskland og Østrig. Dette arrangement er en tvær-religiøs begivenhed for at sætte fokus på at vi alle er ligeværdige og at ingen skal udsættes for negativ forskelsbehandling.
Gennem organisationen New Outlook http://www.newoutlook.dk/ som er en dansk-jødisk fredsbevægelse er Mosaisk også medarrangør af Chanukkah arrangementet på Café Blå Time den 9. december.
Jeg sidder stadig på caféen, kigger ud på mylderet i gadebilledet og tænker "hvordan kan det være, jeg ikke tydeligere kan se jødisk religiøs semiotik?"
For mig at se har det jødiske mindretal i Danmark formået at integrere sig fuldstændig, ja jeg fristes næsten til at sige de er assimileret. Det er utrolig svært, og kræver meget opmærksomhed at finde de små tegn, som kan fortælle noget om de udvalgte og deres religion.
Jeg har i processen med denne blog kigget ikke bare på artefakter, hjemmesider og i alverdens opslagsværker om kulturer, men også på gadenavne og efternavne.
Efternavne som Meyer, Salomonsen, Grünbaum, Rosenbaum og David er alle jødiske efternavne som vækker genklang, når vi taler dansk kultur. Om det så er madkultur, musik, litteratur eller sågar i en stor samling af muslimsk kunst (David Samlingen) finder vi alle steder primusmotorer med jødiske aner. Ikke alle disse fremtrædende kulturpersonligheder er stadig jøder, men det jødiske efternavn kan de ikke løbe fra.
Og mon ikke det giver dem en vis stolthed at have rødder i et folk, som i den grad har været i stand til at bevare deres sammenhold i en verden, hvor en voksende antisemitisme ofte har forsøgt at udslette, eliminere og fortrænge denne befolkningsgruppe, men hvor de stadig har bevaret troen på, at "hvis man vil, så kan man".
Ingen kommentarer:
Send en kommentar